Promovisana 16. generacija magistranata Evropskog regionalnog master programa iz demokracije i ljudskih prava u jugoistočnoj Evropi

Danas je u Sarajevu promovisano 26 magistara/rica 16. generacije Evropskog regionalnog master programa iz demokracije i ljudskih prava u jugoistočnoj Evropi (ERMA). Ovom prilikom je također inaugurirana nova generacija studenata ovog izuzetno cijenjenog master programa.

Događaju koji je održan u svečanoj sali rektorata Univerziteta u Sarajevu, prisustvovao je veliki broj domaćih i stranih diplomata, univerzitetskih profesora, bivših i budućih studenata/tica ERMA programa, te njihovi prijatelji, članovi porodice i drugi.

ERMA studij je do danas završilo skoro 500 studenata/ica, većinom iz regiona jugoistočne Evrope, Evropske unije, ali i šire. Studenti će dobiti dvojnu diplomu, od Univerziteta u Sarajevu i od Univerziteta u Bolonji.

Ceremoniju su otvorili pozdravnim obraćanjima rektor Univerziteta u Sarajevu i Ambasador Republike Italije u BiH.  Uvodno izlaganje na svečanosti održao je NJ. E. Ivan Šimonović, specijalni savjetnik Generalnog sekretara UN-a za odgovornost za pružanje zaštite (UN ured za prevenciju genocida i dužnost zaštite).. Dr. Dennis Gratz obratio se prisutnima u svojstvu predstavnika Alumni mreže ERMA studija (EAN), a kodirektori studija prof. dr. Stefano Bianchini i prof. dr. Asim Mujkić su prezentirali izvještaj za 2016/2017 i obznanili su imena studenata čije su teze odabrane kao najbolje za ovu akademsku godinu.

ERMA program je osnovan zajedničkim nastojanjima nekoliko univerziteta iz jugoistočne Evrope i Evropske unije. Od 2000. godine, ERMA program finansira Evropska unija  i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije kroz AICS agenciju. Već četiri godine finansiranje od strane EU vrši se preko mreže Global Campus administriran od strane Evropskog interuniverzitetskog Centra za ljudska prava i demokratizaciju u Veneciji (EIUC). Ukupna vrijednost dodijeljenih finansijskih sredstava za ovaj program do sada iznosi preko 8 miliona Eura.