Centar za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu (CIS)

Centar za interdisciplinarne studije (CIS) je usmjeren ka interdisciplinarnom obrazovanju nove generacije stru─Źnjaka/inja iz Bosne i Hercegovine kao i iz zemalja regije jugoisto─Źne Evrope. Kao takav, CIS okuplja vi┼íe od stotinu uva┼żenih doma─çih i stranih eksperata/tica iz razli─Źitih nau─Źnih oblasti koji/e zajedni─Źki rade na projektima razvoja iz svih nau─Źnih oblasti.

 CILJEVI:

 Razvoj doma─çih potencijala i preduslova za utemeljenje demokratije i vladavine prava, kao i ubrzanje procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini i regionu jugoisto─Źne Evrope.

  • Interdisciplinarno obrazovanje mlade generacije stru─Źnjaka/inja za akademske i profesionalne pozicije, od doma─çe ÔÇťthink tankÔÇŁ baze, profesionalne javne administracije, do novog politi─Źkog vodstva kompatibilnog s principima demokratije, evropskim politi─Źkim i ekonomskim integracijama.
  • Doprinos procesu reforme obrazovanja u Bosni i Hercegovini kroz implementaciju studija drugog i tre─çeg ciklusa baziranih na principima evropskog prostora visokog obrazovanja i evropskog prostora istra┼żivanja.
  • Razvoj razli─Źitih programa, kako master studija, tako i programa cjelo┼żivnotngo u─Źenja iz razli─Źitih multidisciplinarnih oblsti.
  • Pozicionirati CIS kao inkubator za interdisciplinarne programe na UNSA.

AKTIVNOSTI:

U okviru unapre─Ĺenja poslovanja CIS-a, planirane su slijede─çe aktivnosti:

  • Odr┼żavanje postoje─çih programa, njihova finansijska odr┼żivost, te unapre─Ĺenje nastavnog procesa.
  • Inoviranje nastavnih planova za programe koji su se ranije izvodili u okviru CIS-a, kao i inoviranje na─Źina njihove implementacije.
  • Uvo─Ĺenje novih studija, i to ne samo iz oblasti dru┼ítvenih nauka, kako je do sada bio prete┼żno slu─Źaj.
  • Uvo─Ĺenje programa cjelo┼żivotnog u─Źenja iz razli─Źitih oblasti i disciplina, namijenjenim razli─Źitim ciljnim skupinama.
  • Promoviranje programa i privla─Źenje kandidata na postje─çe programe.
  • Promoviranje CIS-a, samim tim i UNSA i nauke u BiH.

Razvoj CIS-a

Centar za interdisciplinarne postdiplomske studije (CIPS) je bila organizaciona jedinica Univerziteta u Sarajevu od januara 2002. godine. Aktivnosti ovog Centra se┼żu jo┼í iz vremena postojanja ÔÇťPravnog centraÔÇŁ, koji je osnovan 1995. godine, kao makro projekat unutar Fonda otvoreno dru┼ítvo BiH. Pravni centar je imao veoma ┼íirok mandat vezan za asistenciju u pogledu pravnih pitanja bitnih za demokratsku tranziciju dr┼żave Bosne i Hercegovine, kroz reformu postoje─çeg zakonodavstva i razvoj sna┼żnog civilnog dru┼ítva kako bi se BiH ┼íto vi┼íe pribli┼żila pravnom i dru┼ítvenom okviru Evropske unije. Dugogodi┼ínje iskustvo u ovoj oblasti pokazalo je da je obrazovanje mladih stru─Źnjaka jedan od najva┼żnijih elemenata za uspje┼ínu pravnu, ekonomsku i dru┼ítvenu reformu. Stupanjem na snagu Statuta Univerziteta u Sarajevu u junu 2013.g. naziv Centra je promjenjen u Centar za interdisicplinarne studije (CIS).

Zahvaljujemo na podršci Evropskoj komisiji, Fondu otvoreno društvo BiH, Vladi Kantona Sarajevo, Ministarstvu obrazovanja i nauke Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvu kulture i sporta Federacije BiH, Ministarstvu vanjskih poslova Republike Italije, Ministarstvu odbrane Republike Italije, Švedskoj agencije za medunarodni razvoj i saradnju (SIDA), Norveškom Ministarstvu vanjskih poslova, Razvojnom Programu Ujedinjenih Naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP), Kanadskoj medunarodnoj razvojnoj agenciji (CIDA), Austrijskoj razvojnoj saradnji (implementiran od strane WUS Austrija), te Uredu za odnose sa javnošcu Ambasade SAD-a u Sarajevu.