Održana promocija 18. generacije magistranata ERMA programa

Datum i vrijeme događaja: 26 Oktobar 2019. 10-12 sati

Mjesto događaja: Svečana sala Univerziteta u Sarajevu, Obala Kulina bana 7/II, Sarajevo

Danas je u Sarajevu promovirano 28 magistara/rica 18. generacije Evropskog regionalnog master-programa iz demokratije i ljudskih prava u jugoistočnoj Evropi (ERMA). Ovom prilikom je također inaugurirana nova generacija studenata ovog izuzetno cijenjenog međunarodnog master-programa. 

Događaju koji je održan u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu prisustvovao je veliki broj domaćih i stranih diplomata, univerzitetskih profesora, bivših i budućih studenata/tica ERMA programa, te njihovi prijatelji, članovi porodice i drugi. 

ERMA studij je do danas završilo preko 500 studenata/ica, većinom iz regiona jugoistočne Evrope, Evropske unije ali i šire. Studenti će dobiti dvojnu diplomu, od Univerziteta u Sarajevu i od Univerziteta u Bolonji.

Ceremoniju su pozdravnim obraćanjima otvorili rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj, prorektor Univerziteta u Bolonji prof. dr. Enrico Sangiorgi, ambasador Republike Italije u BiH Nj. e. gospodin Nicola Minasi i gospodin Krassimir Nikolov, šef Sekcije za evropske integracije, politička pitanja, odnose s javnošću i informacije Delegacije EU u BiH. Uvodno izlaganje na svečanosti održao je Zdzisław Kędzia, predsjednik Globalnog kampusa ljudskih prava. Uime partnerskih univerziteta ERMA programa obratio se prof. Wolfgang Benedek sa Univerziteta Karl Franzens u Gracu. Svoja iskustva su podijelili i predstavnici studenata generacije školske 2018/2019. godine Edo Kanlić i Stela ĆelosmanovićMarjan Icoski se obratio prisutnima u svojstvu predstavnika Alumni mreže ERMA studija (EAN), a kodirektori studija prof. dr. Marco Borraccetti i prof. dr. Asim Mujkić su prezentirali izvještaj za 2018/2019. i obznanili imena studenata čije su teze odabrane kao najbolje za ovu akademsku godinu. Najbolja studentica u 2018/2019. godini sa prosječnom ocjenom 10,00 i najboljom tezom Jasenka Ferizović, pored ERMA nagrade, dobitnica je i počasne nagrade „Profesor Zdravko Grebo“. ERMA nagrade za najbolje teze dobili su i Justas Korsakovas, Marc Montany Daufi, Milica Stajić i Goran Stanić, a nagradu za izvanredan akademski uspjeh dobio je Edo Kanlić.

ERMA program je osnovan zajedničkim nastojanjima nekoliko univerziteta iz jugoistočne Evrope i Evropske unije. Od 2000. godine ERMA program finansira Evropska unija i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije kroz AICS agenciju. Već šest godina finansiranje od EU vrši se preko mreže Global Campus, administrirane od Evropskog interuniverzitetskog centra za ljudska prava i demokratizaciju u Veneciji (EIUC). Ukupna vrijednost dodijeljenih finansijskih sredstava za ovaj program do sada iznosi preko 9 miliona eura.