INTERDISCIPLINARNI MASTER STUDIJ JEDINSTVENO ZDRAVLJE

┼áTA JE “JEDINSTVENO ZDRAVLJE”?

Koncept jedinstvenog zdravlja (eng. One Health) podrazumjeva sistemsku integraciju relevatnih bio-medicinskih i drugih nauka, te se izdvaja kao vi┼íestruko opravdano rje┼íenje  na izazove dana┼ínjice vezane za unapre─Ĺenje zdravlja i dobrobiti svih ┼żivih bi─ça uklju─Źuju─çi i kvalitetu njihovog okoli┼ía. Me─Ĺuovisnost zdravlja ljudi, zdravlja ┼żivotinja i kvaliteta okoli┼ía, koja je u sredi┼ítu filozofije jedinstvenog zdravlja, je obimno dokazana, sa istovremenim trendom rasta kako zna─Źaja, tako i obima me─Ĺudjelovanja.Akademske discipline vezane za jedinstveno zdravlje su dio studijskih programa kako na medicinskim, tako i na veterinarskom fakultetu u BiH. Lije─Źnici i veterinari su odvojeno i svako sa aspekta svoje struke uklju─Źeni u zvani─Źne sisteme javnog zdravstva, odnosno za┼ítite zdravlja ┼żivotinja. Me─Ĺutim, s obzirom na uo─Źene nedostatke potrebno je unaprijediti interdiscipliniranu edukaciju za ove profesije, kao i osigurati bolju i funkcionalniju komunikaciju izme─Ĺu njih.

O STUDIJU

Studijski program Jedinstveno zdravlje je interdisciplinarni postdiplomski master studij, razvijen kroz TEMPUS projekat (544182-TEMPUS-1-2013-1-IT-TEMPUS-JPCR (2013-4551 / 001 ÔÇô 001) ÔÇ×Javno zdravstvo Zapadnog Balkana ÔÇô unaprije─Ĺenje sektora i razvoj ÔÇ×One HealthÔÇť nastavne i nau─Źne infrestrukture u dr┼żavama Zapadnog BlakanaÔÇť. Studijski program je razvijen na Univerzitetu Sarajevo, u saradnji sa Univerzitetima u Milanu, Barceloni, Portu i Ljubljani. Svi participiraju─çi Univerziteti u projektu predstavljeni su pripadaju─çim Fakultetima/Institutima za podru─Źje humane i veterinarske medicine. Projekat je obuhvatio i implementaciju studija za prvu generaciju polaznika (┼ík.g. 2016/2017), sa krajnjim ciljem osiguranja samoodr┼żivosti studijskog programa na komercijalnoj osnovi za naredne generacije polaznika.

Ovaj studij promovira savremene pristupe za┼ítite zdravlja, uporedo sa osiguranjem njihove diseminacije. S druge strane, ovim studijskim programom unapre─Ĺuje se konkuretnost i me─Ĺunarodnja vidljivost visoko┼íkolskih ustanova  sa bio-medicinskim usmjerenjem u Bosni i Hercegovini (BiH), te propagiraju EU standardi i politike u javnom zdravstvu i veterinarskom javnom zdravstvu u skladu sa te┼żnjama na┼íe dr┼żave ka pridru┼żivanju EU.

Studijski program se ostvaruje kroz uklju─Źivanje nastavnika relevantnih podru─Źja rada sa fakulteta Univerziteta u Sarajevu, uz kreiranje sadr┼żaja studija i njegovo izvo─Ĺenje, a uklju─Źuje edukaciju iz oblasti:

 • interakcije rizika po zdravlje ljudi i ┼żivotinja,
 • sigurnost hrane u lancu ishrane,
 • procjene i analize rizika za zdravlje,
 • epidemiolo┼íki i biostatisti─Źki alati za razumijevanje, prevenciju i kontrolu bolesti,
 • nacionalni, EU i me─Ĺunarodni regulativni okviri u javnom zdravstvu/zdravlju ┼żivotinja
 • modeli, metode i pristupi u programima upravljanja zdravljem populacija.

Trajanje studija: 1 godina (2 semestra) / 60 ECTS

Uspje┼ínim zavr┼íetkom master studija osiguravaju se pretpostavke i pravo na sticanje diplome, stru─Źne titule i zvanja iz interdisciplinarne oblasti ┬źJedinstveno zdravlje┬╗, a u skladu sa Zakonom. Akademska titula i zvanje koji se sti─Źu zavr┼íetkom master studija ÔÇ×Jedinstveno zdravljeÔÇť je: ÔÇ×Magistar jedinstvenog zdravljaÔÇť.

CIJENA STUDIJA

Visina participacije cijena usluga i ┼íkolarina Univerziteta u Sarajevu, te fakulteta i akademija u njegovom sastavu utvr─Ĺena je Odlukom Vlade Kantona Sarajevo o davanju saglasnosti na visinu participacije cijena usluga, upisnina i drugih tro┼íkova studija Univerziteta u Sarajevu, te fakulteta i akademija u njegovom sastavu (ÔÇ×Slu┼żbene novine Kantona SarajevoÔÇť, broj: 19/09, 31/12, 36/12, 4/15, 15/15, 16/18 i 21/18). Za Master program jedinstveno zdravlje ┼íkolarina iznosi: 4000 KM, uz mogu─çnost pla─çanja na rate.

UPIS

Na master program Jedinstveno zdravlje pri Centru za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu u akademskoj 2020/2021 se mogu upisati kandidati iz BiH i inostranstva (nakon postupka priznavanja odnosno ekvivalencije) sa minimum 240 ECTS, odnosno kandidati sa VII stepenom stru─Źne spreme po predbolonjskom principu studiranja. Prednost pri upisu imaju kandidati sa diplomom fakulteta bio-medicinske grupe.

PRED-PRIJAVE za upis na program su otvorene, a zvani─Źni ONLINE UPIS ─ćE BITI NA platformi https://upis.unsa.ba/ od 31.08. do 07.10.2020. godine.

Dokumentacija koju je potrebno prilo┼żiti:

 • Zahtjev za upis u kojem je nazna─Źen studijski program na koji se prijavljuje,
 • Diploma i dodatak diplomi (za studente bolonjskog studija) o prethodno zavr┼íenom studiju u Bosni i Hercegovini odnosno priznata diploma za kandidate koji prethodni studij nisu zavr┼íili u Bosni i Hercegovini (Napomena: studenti koji su zavr┼íili prvi ciklus studija u BiH mogu do izdavanja diplome i dodatka diplomi predati uvjerenje o zavr┼íenom studiju ukoliko se promocija i dodjela diploma vr┼íi nakon zavr┼íetka roka predvi─Ĺenog za dostavljanje prijava za upis po ovom konkursu. Studenti koji su predhodno visoko┼íkolsko obrazovanje stekli izvan BiH a ─Źiji su dokumenti u postupku priznavanja mogu predati potvrdu kao dokaz da je priznavanje u toku),
 • Uvjerenje o polo┼żenim ispitima (umjesto dodatka diplomi za studente predbolonjskog studija, odnosno studente kojima do prijave na konkurs nije izdata diploma bolonjskog studija)
 • Dokument koji potvr─Ĺuje aktivno znanje engleskog jezika
 • Izvod iz mati─Źne knjige ro─Ĺenih,
 • Uvjerenje o dr┼żavljanstvu i
 • Druge dokumente relevantne za utvr─Ĺivanje broja bodova po kriterijima.
 • CV (biografija) poslati na mail cis@cis.unsa.ba

DETALJNE INFORMACIJE O PROGRAMU MO┼ŻETE PRONA─ćI OVDJE:

JEDINSTVENO ZDRAVLJE ELABORAT 8. 5. 2018.

Za sve ostale informacije na raspolaganju vam stoji Centar za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu (Zmaja od Bosne 8, 71 000 Sarajevo, +387 33 668 685).

Kontakt osoba: Maida Omanovi─ç – maida.omanovic@cis.unsa.ba