Održana 19. ceremonija dodjele diploma programa GCSEE/ERMA

Ceremonija dodjele diploma za 25 magistara i magistrica Evropskog regionalnog master programa iz oblasti demokratije i ljudskih prava (GCSEE/ERMA) održana je online u četvrtak 29. oktobra 2020. Među brojnim gostima na ceremoniji bili su i univerzitetski profesori, diplomanti i diplomantice programa ERMA, kao i njihovi prijatelji i članovi porodice.

Ceremoniju su otvorila obraćanja prorektorice za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Dženane Husremović, prorektora za nastavu i obrazovanje Univerziteta u Bolonji prof. dr. Enrica Sangiorgija, te zamjenika šefa misije Ambasade Republike Italije u Bosni i Hercegovini Mattea Evangeliste.

Uvodni govor održala je Veronica Fabiana Gomez, predsjednica Globalnog kampusa ljudskih prava. Predstavnica studenata za 2019/2020. Emina Ema Ibišević podijelila je svoja iskustva sa ovog prestižnog studijskog programa. Prof. Nenad Markovikj se obratio gostima koji su prisustvovali ceremoniji i kao alumnus programa i kao član Međunarodnog akademskog vijeća. 

Direktori programa prof. dr. Marco Borraccetti i prof. dr. Asim Mujkić predstavili su izvještaj za 2019/2020. godinu i objavili imena studenata koji su ove godine nagrađeni za svoj akademski uspjeh i najbolje završne radove. Student Giovanni Agostoni osvojio je počasnu nagradu „Profesor Zdravko Grebo“, dok je nagradu za najbolji rad Globalnog kampusa dobila Melina Kalem. Nagrade ERMA za najbolje teze pripale su Tanji Kohvakki, Angeli Campos Fernandez, Giovanniju Agostoniju i Esmi Latić, a stipendiju za stažiranje koju dodjeljuje Globalni kampus dobila je Esma Latić za odličan akademski uspjeh.

Preko 550 kandidata magistriralo je na programu GCSEE/ERMA od 2000/2001. akademske godine, uglavnom iz jugoistočne Evrope, Evropske unije i drugih zemalja. Studenti i studentice će dobiti dvostruku diplomu Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Bolonji.

Program GCSEE/ERMA osnovan je zajedničkim naporima nekoliko univerziteta iz jugoistočne Evrope i Evropske unije. Od 2000. godine program ERMA finansiraju Evropska unija i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije preko Italijanske agencije za razvojnu saradnju (AICS). EU finansira program preko Globalnog kampusa ljudskih prava već sedam godina.

Univerzitet u Sarajevu i Univerzitet u Bolonji čestitaju studentima i studenticama na diplomi i žele im dobrodošlicu u Alumni mrežu programa, kao i sve najbolje u daljnjoj profesionalnoj karijeri.