Završen ljetni program Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta Northwestern pod nazivom „Komparativno javno zdravstvo: Srbija i Bosna i Hercegovina 2023.“

Sredinom avgusta 2023. godine uspješno su završene sve programske aktivnosti Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta Northwestern iz Evanstona (Illinois, SAD). Jednomjesečni boravak američkih studenata u Sarajevu uokviren u program pod nazivom „Komparativno javno zdravstvo: Srbija i Bosna i Hercegovina 2023“ okončan je nastavnim sadržajima fokusiranim na sistem primarne i sekundarne zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini. Nakon niza predavanja, praktičnih radionica, te posjeta muzejima, memorijalnim centrima i galerijama, gdje je fokus bio usmjeren na bosanskohercegovačku prošlost, sadašnji kontekst i kulturu, u drugom dijelu programa studenti su se upoznali s radom zdravstvenih ustanova, terapijskih zajednica i drugih institucija čiji je fokus usmjeren na javno zdravstvo i sistem zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini. Time je zaokružena cjelina programa u koji su studenti bili uključeni prethodnim boravkom u Srbiji, nakon čega su stekli podrobniji uvid u bosanskohercegovačko i srbijansko iskustvo funkcioniranja društava u tranziciji.

Realizacijom navedenog programa Univerzitet u Sarajevu i njegovi nastavnici i saradnici u realizaciji programa, uz podršku angažiranih studenata UNSA, pokazali su posvećenost aktivnostima koji pomažu daljnjoj internacionalizaciji Univerziteta u Sarajevu uz afirmaciju ideje ličnog i profesionalnog usavršavanja. Kontinuitet realizacije programa u proteklim godinama potvrdio je kredibilnost Univerziteta u Sarajevu kao institucije spremne za realizaciju složenih međunarodnih akademskih programa s Univerzitetom Northwestern koji je na „Šangajskoj listi“ rangiran na visokom 30. mjestu u svijetu.