Univerzitet u Sarajevu i Ambasada Italije nastavljaju saradnju na ERMA programu

Ambasador Italije u BiH NJ. E. gospodin Nicola Minasi  je  8. septembra 2017. godine Rektoru Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Rifat Škrijelju, svečano uručio pismo  kojim se potvrđuje nastavak suradnje na programu Demokracije i ljudskih prava u Jugoistočnoj Evropi ( ERMA ). Ovaj će program zahvaljujući doprinosu italijanske Agencije za kooperaciju i razvoj, biti finansiran i u narednoj akademskoj godini.

Ambasador Minasi je ponosan što Ambasada podržava ovaj master studij iz oblasti demokracije i ljudskih prava. Naglasio je da je riječ o posebnom programu koji je EU uspostavila još 2000. godine, a ima regionalni karakter te pokriva stipendije za sve studente koji dolaze s područja Balkana, Evropske Unije, Kavkaza te Ruske federacije.

„Italija je obnovila finansijska sredstva i za narednu godinu, a zainteresirani studenti mogu predati zahtjev do 14. septembra, kazao je ambasador na pres-konferenciji, te istaknuo da je 500 iz BiH, regiona, Evropske Unije ali i šire dosad sudjelovalo u tom programu. Bivša polaznica gospođa Sabina Ćudić naglasila je kontinuitet i međunarodnu dimenziju ERMA programa te veliki potencijal u umrežavanju ogromnog broja mladih ljudi koji su program uspješno završili u proteklih 17 godina.

Rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Rifat Škrijelj, smatra da je to jedan od boljih međunarodnih programa na Sarajevskom univerzitetu, te se nada da će ga zajedničkim naporima sačuvati za buduće generacije. „Za Univerzitet u Sarajevu to je značajan projekt jer je klasični međunarodni studij. Izdajemo diplome s Univerzitetom u Bolonji. Na tom programu imamo ozbiljnu razmjenu nastavnog osoblja, a studijski program pokriva jednu od najaktuelnijih tema današnjice i bavi se, između ostalog, ljudskim pravima, što je izazov čovječanstva u ovom stoljeću“, istaknuo je rektor Škrijelj. Rektor je iskoristio priliku i da se zahvali Vladi Italije koja podržava ERMA program, Evropskoj komisiji koja finansira 75 posto programa te studentima i studenticama koji aktivno učestvuju u osiguravanju njegovog nastavka.