Studenti o aktuelnim pitanjima evropskih integracija

Studenti o aktuelnim pitanjima evropskih integracija

SARAJEVO, 1. 12. 2018. – Centar za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu imao je izuzetnu čast i zadovoljstvo ugostiti Nj.E. Larsa-Gunnara Wigemarka, šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini, kao i gospodina Edina Dilberovića, direktora Direkcije za evropske integracije.

Tokom posjete Centru za interdisciplinarne studije, ambasador Wigemark i gospodin Dilberović su održali predavanje za studente smjera Evropske studije i razgovarali sa studentima o evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Ovim gostovanjima nastavljamo niz ekspertnih predavanja visokih evropskih dužnosnika, namijenjenih studentima Evropskih studija. Studenti ovog prestižnog programa imaju priliku priliku da sa ekspertima prodiskutuju ključna pitanja i dileme sa kojim je suočena Evropska unija danas. Kao rezultat procesa evropskih integracija, u Bosni i Hercegovini se intenzivirala potreba za stvaranjem novog profila stručnjaka u svim oblastima sa specifičnim poznavanje Evrope kao ekonomsko-političke tvorevine. Interdisciplinarni master program Evropske studije na inovativan i moderan način obrazuje kadrove koji će biti okosnica procesa integracija u jedinstveni evropski prostor.

Ambasador Wigemark je diplomirao na Harvardu 1984. godine, a u toku svoje bogate diplomatske karijere, radio je u Beogradu, Washingtonu, Briselu, Kabulu i Moskvi, kao zamjenik šefa i ministar pri Ambasadi Švedske. 2008. godine je imenovan za šefa Jedinice Europske komisije za sigurnosne politike. Ambasador Lars-Gunnar Wigemark je šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini od 1. marta 2015. godine.

Edin Dilberović je završio postdiplomski studij iz oblasti Političke ekonomije i političkih nauka na New York University. Od 2005.-2008. godine bio je ambasador-šef Misije Bosne i Hercegovine pri UN, OSCE i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, a kasnije i šef Odsjeka za Vijeće Evrope, OSCE i regionalne inicijative u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, pomoćnik ministra vanjskih poslova za bilateralu. Od 2012. godine bio je i  Ambasador Bosne i Hercegovine u Saveznoj Republici Njemačkoj. Imenovan je za direktora Direkcije za evropske integracije u novembru 2015. godine.