Studenti o aktuelnim pitanjima evropskih integracija: Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini u razgovoru sa studentima Evropskih studija

 

Studenti o aktuelnim pitanjima evropskih integracija

 

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini u razgovoru sa studentima Evropskih studija

 

SARAJEVO, 27. 11. 2018. – Centar za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu je imao izuzetnu čast i zadovoljstvo ugostiti Nj.E. Matthewa Fielda, ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini.

Tokom svoje posjete Centru za interdisciplinarne studije, ambasador Field je održao predavanje za studente smjera Evropske studije i razgovarao sa studentima o Brexitu i njegovom utjecaju na Veliku Britaniju, na Evropsku uniju i na ostatak svijeta, kao i o napretku Bosne i Hercegovine na putu ka EU.

Ovo je prvo u nizu ekspertnih predavanja visokih evropskih dužnosnika namjenjeno studentima Evropskih studija. Studenti ovog prestižnog programa će tako imati priliku da sa ekspertima prodiskutuju ključna pitanja i dileme sa kojim je suočena Evropska unija danas. Kao rezultat procesa evropskih integracija, u Bosni i Hercegovini se intenzivirala potreba za stvaranjem novog profila stručnjaka u svim oblastima sa specifičnim poznavanje Evrope kao ekonomsko-političke tvorevine. Interdisciplinarni master program Evropske studije na inovativan i moderan način obrazuje kadrove koji će biti okosnica procesa integracija u jedinstveni evropski.

Ambasador Field je u toku svoje bogate karijere radio na bliskoistočnom mirovnom procesu, kao politički savjetnik u Hrvatskoj u vrijeme njenih pregovora za članstvo u EU, kao i u Makedoniji i Brazilu, te kao šef Političkog odjela Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH. Dužnost britanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini, preuzeo je u avgustu 2018. godine.