STRANIAK AKADEMIJA 2023: BORBA PROTIV ZAGAĐENJA PLASTIKOM U OKEANIMA I RIJEKAMA

STRANIAK AKADEMIJA 2023: BORBA PROTIV ZAGAĐENJA PLASTIKOM U OKEANIMA I RIJEKAMA

LJETNA ŠKOLA I ISTRAŽIVAČKI LABORATORIJ

VODITELJI: HANNES TRETTER & VASILKA SANCIN & CHRISTINA BINDER

KOORDINATOR: CLARA ZIMMERMANN

DATUM: 10-16.09.2023.

LOKACIJA: HOTEL DEPANDANSA BOR, DEBELI RTIČ, ANKARAN, SLOVENIJA

Registracija otvorena!

Kotizacija: 300 € (smještaj je osiguran)

Ograničen broj mjesta: 15 osoba

Sadržaj: Nakon trogodišnje pauze, Straniak akademija se vraća s novim konceptom i novim tematskim fokusom! Povećano zagađenje okeana i rijeka plastikom ne samo da ozbiljno ugrožava ekosisteme, već i narušava puno uživanje ljudskih prava. U skladu s tim, ovogodišnje izdanje Straniak akademije usmjereno je na zagađenje plastikom u okeanima i rijekama. Tokom šest dana, učesnici/ce će moći sudjelovati na konferenciji s predavačima iz akademske zajednice (pravo i nauka), politike i organizacija civilnog društva, kao i razviti vlastite projekte u istraživačkom laboratoriju.

AKADEMIJA

Straniak akademija 2023. će se sastojati od dva dijela. Učesnici/ce će prisustvovati Završnoj konferenciji istraživačkog projekta “Čisto Sredozemno more!” od 10. do 12.09., a zatim će od 13. do 16.09. učestvovati u istraživačkom laboratoriju. Cilj Akademije je pružiti znanje o kompleksnom pitanju zagađenja plastikom na interdisciplinarni način, izgraditi most između akademskog istraživanja, pravnih politika i angažmana civilnog društva, prenijeti temelje akademskog (pravnog) istraživanja i planiranja projekata, omogućiti učenicima/cama sticanje praktičnog iskustva razvijanjem vlastitih projekata specifičnih za njihove zemlje i time ojačati mlade lidere/ke. Učesnike/ce će voditi visoko kvalificirani predavači i mentori.

KONFERENCIJA

Tokom dvodnevne završne konferencije CMS! (ponedjeljak, 11.09. i utorak, 12.09.), stručnjaci za okolišno pravo, naučnici, političari i članovi organizacija civilnog društva okupit će se kako bi raspravljali o rezultatima projekta i preporukama pravnih politika, kao i izazovima i daljim koracima u vezi sa zagađenjem plastikom u Sredozemnom moru. Učesnici/ce Straniak akademije moći će pratiti predavanja i prezentacije, kao i sudjelovati u raspravama i panelima.

ISTRAŽIVAČKI LABORATORIJ

Tokom druge polovine sedmice (srijeda, 13.09. do petak, 15.09.), učesnici/ce će imati priliku razviti projekte specifične za svoju zemlju o zagađenju plastikom u rijekama koje teku u Sredozemno more (posebno Jadransko i Egejsko more). Da bi to postigli, učesnici/ce mogu raditi individualno ili u grupama. Pet mentora će pružiti smjernice u procesu razrade istraživačkih prijedloga. Na kraju Akademije očekuje se da učesnici/ce predstave opći istraživački prijedlog ili konkretan zakonodavni prijedlog koji bi mogao biti temelj za finansiranje i kasniju realizaciju u određenom obliku. Zakonodavni prijedlozi za nove zakone ili konkretne zakonodavne amandmane trebaju biti fokusirani na međunarodno, EU ili domaće zakonodavstvo i mogu se objaviti i/ili dostaviti nadležnim zakonodavnim tijelima. Budući da tri dana nije puno za dovršavanje takvih prijedloga, bit će moguće predati konačnu verziju nakon završetka Akademije.

PRIPREMA

S obzirom na vrlo ograničeno vrijeme za istraživački laboratorij, ključna je priprema. Da bi učesnici/ce maksimalno iskoristili svoje vrijeme tokom Akademije, prethodno će im biti poslani pripremni materijali, a očekuje se da dođu pripremljeni. Cilj je pružiti pregled relevantnih područja problema i pristupa rješenjima kako bi se obogatiloo sudjelovanje na konferenciji i ulaz za rad na projektu unutar okvira istraživačkog laboratorija.

ZAŠTO SE PRIKLJUČITI?

  • 6 dana plodonosnog i zanimljivog doprinosa i rasprava
  • Učestvovanje na završnoj konferenciji CMS!
  • 3 puna dana istraživačkog laboratorija
  • Izvrsna podrška mentora iz različitih akademskih disciplina
  • Predivna lokacija na slovenskoj obali

TRAŽIMO VAS!

Imate manje od 30 godina, naučnik/ca (napredni) student/ica prava, prirodnih nauka, ekonomije, političkih nauka, filozofije ili drugih akademskih disciplina, aktivista/kinja, mladi lider/ka, ili vizionar/ka… Ukratko, tražimo mlade ljude koji su strastveni u borbi protiv zagađenja plastikom i time doprinose suočavanju s jednim od najvažnijih ekoloških i izazova ljudskih prava. Tražimo ljude koji su spremni zaroniti dublje, razmišljati izvan okvira, prijeći interdisciplinarne granice i imati hrabrosti sanjati veliko. Ako imate motivaciju da iskoristite ovu fantastičnu priliku za proširenje svojih vještina i znanja i donesete promjene, pridružite nam se na Straniak akademiji 2023!

PRIJAVITE SE SADA!

Ako želite se prijaviti za Akademiju 2023, molimo pošaljite svoju biografiju i kratko motivacijsko pismo (oko 500 riječi) do 15. avgusta 2023. na adresu cms@humanrights.at, navodeći zašto želite se pridružiti Akademiji, šta možete doprinijeti i šta biste željeli naučiti.

Straniak akademija se održava zahvaljujući finansijskoj podršci Udruženja Hermann i Marianne Straniak iz Švicarske.

ENGLISH: STRANIAK ACADEMY 2023: TACKLING PLASTIC POLLUTION IN OCEANS AND RIVERS SUMMER SCHOOL & RESEARCH LAB