Radionica: Egzistencijalni izazovi i savremena dostignuća u pčelarstvu, proizvodnji meda i nutritivnim blagodetima pčelinjih proizvoda

Pčelinja drustva se umanjuju i nestaju sa svakim danom na gotovo alarmantnom nivou. Mnogi od nas nisu ni svjesni koliko je truda i posebne pažnje neophodno uloziti u pčelarstvu kako bi se ostvario uspjeh. Pravilnim postupanjem u uzgoju pčela pomažemo njihovom očuvanju, ali također umanjujemo negativne posljedice klimatskih promjena i problema sa kojima se čovječanstvo suočava. Zbog klimatskih i vremenskih promjena, pčelama je potrebno barem 10-15kg meda da prežive zimu, a mnogi pčelari ne planiraju dovoljno, tako da sa neuhranjenosti pčela dolaze i mnogi drugi problemi kao što su bolesti, paraziti, borbe izmedju pčelinjih društava itd. U tim “gladnim godinama” pčele najvise ispaštaju i njihov broj se još više umanjuje.

CIS UNSA i DTCare BiH vas 11.12.2021. pozivaju na radionicu o ovom i drugim izazovima savremenog pčelarstva u Bosni i Hercegovini i šire, uz učešće domaćih i stranih stručnjaka (za detalje pogledati prilog).