Promocija 17. generacije magistara/ica ERMA programa

U Sarajevu je 27. oktobra 2018. godine promovirano 20 magistara/-rica 17. generacije Evropskog regionalnog master-programa iz demokratije i ljudskih prava u jugoistočnoj Evropi (ERMA). Ovom prilikom je također inaugurirana nova generacija studenata ovog izuzetno cijenjenog master-programa.

Ceremoniju su pozdravnim obraćanjima otvorili prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, NJ. E. gospodin Nicola Minasi, ambasador Republike Italije u BiH, i gospodin Krassimir Nikolov, šef Sekcije za politička i ekonomska pitanja (Delegacija EU u BiH). Uvodno izlaganje na svečanosti održao je NJ. E. Fernand de Varennes, specijalni izvjestilac UN-a za pitanja manjina. Svoja iskustva su podijelili i predstavnici studenata generacije 2017/2018. godine Ida Konjicija i Dino Pehlić. Ena Bavčić obratila se prisutnima u svojstvu predstavnice Alumni mreže ERMA studija (EAN), a prof. dr. Marco Borraccetti, kodirektor studija, i prof. dr. Dino Abazović su prezentirali izvještaj za 2017/2018. godinu i obznanili imena studenata čije su teze odabrane kao najbolje za ovu akademsku godinu.

Događaju koji je održan u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu prisustvovao je veliki broj domaćih i stranih diplomata, univerzitetskih profesora, bivših i budućih studenata/tica ERMA programa, te njihovi prijatelji, članovi porodice i drugi.

ERMA studij je do danas završilo preko 500 studenata/ica, većinom iz regiona jugoistočne Evrope, Evropske unije ali i šire. Studenti će dobiti dvojnu diplomu, od Univerziteta u Sarajevu i od Univerziteta u Bolonji.

ERMA program je osnovan zajedničkim nastojanjima nekoliko univerziteta iz jugoistočne Evrope i Evropske unije. Od 2000. godine ERMA program finansira Evropska unija i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije kroz AICS agenciju. Već pet godina finansiranje od EU vrši se preko mreže Global Campus administrirane od Evropskog interuniverzitetskog centra za ljudska prava i demokratizaciju u Veneciji (EIUC). Ukupna vrijednost dodijeljenih finansijskih sredstava za ovaj program do sada iznosi preko 8,5 miliona eura.

O promociji 17. generacije ERMA-e možete pročitati i na web stranici Univerziteta u Bologni na ovom linku