Predavanje prof. Ismara Volića “Matematika i politika: kako kvantitativna nepismenost ograničava demokratiju”

U susret „vrućem političkom ljetu u BiH“ doktorski studij Globalne studije Centra za interdisciplinarne studije poziva sve pasivne i aktivne posmatrače političkih zbivanja u BiH na predavanje „Matematika i politika: kako kvantitativna nepismenost ograničava demokratiju“. Online predavane će se održati putem ZOOM platforme 23. juna 2020 u 18:15h. Kao pripremu za politička zbivanja i predizborne kampanje tokom ljeta 2020. doktorski studij Globalne studije otvara svoja online vrata za predavanje Prof. dr. Ismara Volića Wellesley univerziteta u Bostonu. Pridružite nam se!

U vrijeme sveopšte digitalizacije i automatizacije jasno je da su matematika i kvantitativna pismenost krucijalni za ekonomski razvoj. Međutim, važnost matematike koja stoji iza raznih društveno-ekonomskih i političkih procesa je zanemarena, a posebno u Bosni i Hercegovini. Prof. Ismar Volić će u ovom predavanju kroz primjere glasanja, raspodjele legislativnih mjesta i podjele u distrikte (kantone i/ili opštine) ilustrirati kako matematički inferiorne metode dovode do rezultata koji često ne predstavljaju prave preference građana i mogu da uzrokuju isključenje i obespravljenost čitavih populacija. Cilj je pokazati da je rigorozno kvantitativno razmišljanje neophodno za efektivno funkcionisanje demokratije. Također će biti riječi i o teoriji društvenog izbora koja leži u presjeku matematike, statistike, ekonomije, političkih nauka, historije, antropologije i psihologije. Ako vrijeme dopusti, prof. Volić će govoriti i o primjerima gdje se matematika i politika susreću, kao što su zloupotreba statistike, kriptografija i privatnost, pristranost društvenih algoritama i utjecaj na glasače kroz društvene mreže.

Doktoranti na programu Globalne studije su u online okruženju kompletirali svoj prvi semestar studija. Cilj interdisciplinarnog doktorskog programa je poticati kritičko promišljanje, te osigurati preduvjete za uspješan i odgovoran naučni rad u interdisciplinarnom polju društvenih nauka, a sve u skladu s najvišim naučnim, metodološkim i etičkim standardima. Studij doktorantima nudi mogućnost usavršavanja i ovladavanja naučno-istraživačkim alatima koji su iznimno cijenjeni u domaćim i stranim institucijama koje se bave integracijskim procesima i procesima proširenja EU. Ovaj studij će u najboljoj mjeri osposobiti polaznike za daljnju akademsku i istraživačku karijeru, ili pak karijeru u vladinom ili nevladinom sektoru.

Pridružite se studentima Globalnih studija na njihov predavanju 23. juna 2020 u 18:15h putem Zoom linka: https://us02web.zoom.us/j/82021700694 (Meeting ID: 820 2170 0694).

Vise o predavanju saznajte na FB eventu.

A person looking at the camera

Description automatically generated

Ismar Volić je redovni profesor matematike na Wellesley univerzitetu u Bostonu, te jedan od gostujućih predavača na Interdisciplinarnim doktorskim studijima Globalne studije u Centru za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu. Završio je Univerzitet u Bostonu a zatim doktorirao matematiku na Univerzitetu Brown. Bio je gostujući profesor na MIT-ju, univerzitetu u Briselu, i Univerzitetu Virginia. Njegova istraživačka oblast je algebarska topologija. Autor je tridesetak radova i dvije knjige, urednik je nekoliko zbornika radova, a držao je i preko 200 predavanja u dvadesetak zemalja.  Profesor Volić je boravio na Univerzitetu u Sarajevu kao Fulbright stipendista, a slijedeće godine će ponovo provesti semestar u Sarajevu kao Fulbright specijalista. On je također osnivač i direktor Instituta za Matematiku i Demokratiju čija je misija istraživanje, edukacija i podizanje svijesti o važnosti matematike i kvantitativne pismenosti u demokratiji.  Profesor Volić se uvijek raduje novim predavačkim i istraživačkim izazovima i trudi se da studentima prikaže matematiku kao uzbudljivu i relevantnu oblast.