Diskusija: Pravo na okupljanje LGBTI osoba u BiH

MJESTO: Centar za interdisciplinarne studije – Univerzitet u Sarajevu

DATUM: Četvrtak, 20.6. 2019.

VRIJEME: 18  – 20 h

U organizaciji Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu i ERMA magistarskog programa iz demokratije i ljudskih prava, u četvrtak, 20. juna, s početkom u 18 sati, u CIS-u će se održati diskusija „Pravo na okupljanje LGBTI osoba u BiH“. Bit će ovo prilika za razgovor o predstojećoj prvoj Bh. povorci ponosa, koja je zakazana za 8. septembar u Sarajevu, kroz prizmu prava na okupljanje LGBTI osoba, kao osnovnog ljudskog prava svih građana i građanki BiH.

BiH je jedina zemlja u regionu, pored Sjeverne Makedonije (u kojoj je također najavljena povorka ponosa za 29. juni), u kojoj dosad nije održana povorka ponosa. Pred prvu povorku ponosa u BiH, intenzivirale su se i rasprave o tome da li LGBTI osobe zapravo imaju pravo na održavanje ovog protestnog skupa. Na diskusiji će biti govora o tome kako zakoni pokrivaju pravo na okupljanje LGBT osoba, o tome koje su obaveze organizatora, kao i državnih organa koji imaju obavezu da štite paradu ponosa, kao i o tome šta je potrebno učiniti kako bi parada ponosa prošla bez incidenata, i koji su zajednički napori koje društvo može uložiti u kreiranje atmosfere bez govora mržnje. U panel diskusiji će učestvovati Lejla Huremović (Sarajevski otvoreni centar) i Ena Bavčić (Civil Rights Defenders), članice Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa, te prof. dr. Asim Mujkić, ko-direktor ERMA programa i profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Diskusiju će moderirati Masha Durkalić, novinarka, istraživačica i aktivistkinja.

Bit će predstavljena i analiza politika „Osvajanje prava na okupljanje LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini: U susret prvoj paradi ponosa“, čija je autorica Masha Durkalić. Analiza je urađena u sklopu projekta GC Policy Observatory koji provodi organizacija Global Campus for Human Rights, globalna mreža univerziteta koja okuplja sedam magistarskih programa o ljudskim pravima u svijetu, a čiji je član i ERMA magistarski program Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Bologni. Na događaju će se obratiti i Khaldoun Sinno, Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH kao i NJ. E. Nicola Minasi, Ambasador Italije u BiH.

Jezik događaja će biti bosanski, osim uvodnih obraćanja, koja će biti na engleskom jeziku, uz obezbijeđen konsekutivni prevod.