Otvorena Ljetna škola 2022 „Komparativno javno zdravstvo: Srbija i Bosna i Hercegovina“

NORTHWESTERN UNIVERSITY – UNIVERZITET U BEOGRADU – UNIVERZITET U SARAJEVU

18.07.2022. je u Centru za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu „Prof. dr. Zdravko Grebo“  zvanično počela Ljetna  škola 2022 „Komparativno javno zdravstvo: Srbija i Bosna i Hercegovina“, koju realizira Centar za interdisciplinarne studije u saradnji sa američkim Univerzitetom Northwestern (NU). Ljetnu školu su pozdravnim obraćanjima otvorili prof. dr. Enita Nakaš, prorektorica za međunarodnu saradnju UNSA, prof. dr. Nihad Fejzić, direktor Centra za interdisciplinarne studije UNSA, te profesori Filozofskog fakulteta UNSA prof. dr. Emir Filipović i prof. dr. Ksenija Kondali, projekt koordinator.

Program je prvi put organiziran 2016. godine i nakon dvogodišnje pauze zbog epidemiološke situacije, ponovo su dočekani američki studenti sa ovog vrhunskog univerziteta koji su u bogatoj ponudi međunarodnih studijskih kolegija prepoznali kvalitet i prednosti ovog iskustva učenja na Univerzitetu u Sarajevu.

Studenti su imali priliku predstaviti se i upoznati predavače, a već od sutra počinje poludnevni dio predavanja na kojima će studenti učiti, nakon čega će imati i slobodno vrijeme koje će koristiti samostalno istražujući. Riječ je o studentima koji žele da upotpune svoje prethodno stečeno znanje u medicinskim oblastima, te da putuju i upoznaju nove kulture, a ono što ih posebno privlači, kako su naveli, je priroda i planine u okolini Sarajeva.

U sklopu ovogodišnjeg programa i dolaska studenata u Bosnu i Hercegovinu planiran je obilazak Hercegovine (Blagaj i Konjic) i Srebrenice. Pored toga, studenti će prisustvovati predavanjima na kojima će kroz pitanja i diskusiju biti u mogućnosti da unaprijede svoje znanje.

„Ovo je program koji je tokom svog dugogodišnjeg trajanja zadesila dvogodišnja pauza uzrokovana pandemijom korona virusa. Tokom pohađanja ovog programa studenti prve dvije sedmice posvete onome što podrazumijeva kulturološko upoznavanje zemlje u kojoj se nalaze, a preostali period boravka bude posvećen obilasku zdravstvenih ustanova relevantnih za temeljni dio njihovog rada“, objasnio je prof. dr. Emir Filipović, vanredni profesor na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

U svom obraćanju prof. dr. Nihad Fejzić poželio je dobrodošlicu studentima na Univerzitet u Sarajevu uz nekoliko informacija u vezi sa trenutnom epidemiološkom situacijom, te ih upoznao sa programom ljetne škole. „Nadam se da ćete puno naučiti tokom vašeg boravka ovdje. Naša historija je stara i raznolika, pomalo i teška. Sretni smo što ste ovdje i što ćete imati priliku da učite na našem univerzitetu, ali i o našoj historiji”, poručio je studentima profesor Fejzić, koji će im održati i određeni broj predavanja.

Univerzitet Northwestern (NU) iz savezne države Illinois u Sjedinjenim Američkim Državama, privatni je univerzitet s razvijenim programima globalnog učenja i visoko pozicioniran na svjetskim akademskim rang-listama izvrsnosti.

Studenti su proveli mjesec dana u Beogradu, a u Sarajevu će boraviti od 18. 7. do 14. 8. 2022. godine. U okviru ovog programa, kroz nastavu, supervizirane terenske posjete i kulturne ekskurzije, studenti imaju priliku učiti o kulturama, jezicima i društvima u regiji, sistemima i politikama javnog zdravstva i drugim temama u usporednoj perspektivi.