Online kurs Globalnog kampusa za ljudska prava:Djeca lišena slobode

Datum početka i trajanje: 18. novembar 2019. do 19. januar 2020.

Besplatna prijava: do 31. decembra 2019.

PRIJAVI SE OVDJE

Neznatan je broj djece u svijetu koja su u različitim vrstama pritvora. Smještena su u različitim vrstama ustanova, uključujući mjesta za djecu s invaliditetom, u policijskom pritvoru, zatvorima, pritvoru vezanom za migracije i na drugim mjestima. Oduzimanje slobode predstavlja oblik strukturalnog nasilja nad djecom: oduzimanje njihovih prava, vidljivosti, mogućnosti i ljubavi. Kada se djeci uskrati sloboda, zapravo im se uskraćuje djetinjstvo.

Globalni kampus za ljudska prava, čiji je glavni cilj promicanje ljudskih prava i demokratizacije kroz obrazovanje, specijalizirane treninge i istraživanje, te kroz globalnu mrežu regionalnih partnera, osmislio je masovni otvoreni online kurs (MOOC) pod nazivom Djeca lišena slobode: učenje iz UN-ove globalne studije. Ovaj jedinstveni MOOC proizlazi iz UN-ove globalne studije, koju je predvodio Manfred Nowak, i pruža uvid, učenje i preporuke u ovom važnom području o djeci, nasilju i ljudskim pravima.

Između ostalih, na online kursu su angažirani akademici i stručnjaci iz svih regija svijeta: Ann Skelton, predsjedavajuća UN-ovog savjetodavnog odbora za globalne studije i članica UN-ovog Odbora za prava djeteta/Univerzitet u Pretoriji, Južna Afrika; Jo Becker, iz organizacije Human Rights Watch; Catalina Devandas Aguilar, specijalna izvjestiteljica UN-a za osobe s invaliditetom; Ursula Kilkelly, University College Cork, Irska; Vitit Muntarbhorn, Univerzitet Chulalongkorn, Tajland; Marta Santos Pais, bivša bivša specijalna izvjestiteljica za nasilje nad djecom; i Manfred Nowak, generalni sekretar Globalnog kampusa za ljudska prava.

Kurs je podijeljen u četiri modula:

Modul 1 je baziran na osnovama studije (pravni standardi, vodeća načela, definicije, ciljevi i metodologija).

Modul 2 se bavi sveobuhvatnim temama kao što su pravo na ličnu slobodu, učešće djece, invalidnost, rod i zdravlje.

Modul 3 obuhvata šest glavnih oblasti studije: pravosuđe, djeca koja žive u mjestima pritvora sa svojim primarnim skrbnicima, pritvor vezan za migraciju, djeca lišena slobode u institucijama, u oružanim sukobima i iz razloga nacionalne sigurnosti.

Modul 4 “iza scene” otkriva proces izrade UN-ove globalne studije, uključujući izazove, mogućnosti, preporuke i put prema naprijed.

Za više informacija, kliknite na ovaj link.