INTERDISCIPLINARNI MASTER STUDIJ NUTRICIONIZAM

Šta je Nutricionizam?

Nutricionizam je primijenjena nauka o ishrani i djelovanju hrane na ljudski organizam, na rast, razvoj, funkcije, koncentraciju, efikasnost tokom svih faza ┼żivotnog ciklusa u zdravlju i bolesti. Nutricionisti su zna─Źajni posrednici pri prijenosu prehrambenih nau─Źnih spoznaja na sveukupnu i ciljanu populaciju da bi se o─Źuvalo ili pobolj┼íalo zdravlje i sveukupan status organizma.

Zašto Nutricionizam?

Potreba za kvalitetnim, dobro ┼íkolovanim, visoko stru─Źnim djelatnicima iz nau─Źne oblasti ishrane / nutricionizma je velika. Master studij ÔÇ×NutricionizamÔÇť predstavlja odgovor na potrebe dru┼ítva za ┼íkolovanjem stru─Źnjaka koji su sve potrebniji i u Bosni i Hercegovini, a interes za tu vrstu kadrova iskazuju: prehrambena industrija (razvoj novih proizvoda, komunikacija u smislu edukacije potro┼ía─Źa, kontrola kvaliteta proizvoda); institucije koje nude organiziranu ishranu za odre─Ĺene populacijske grupe (pred┼íkolske i ┼íkolske ustanove, studentski domovi, vojne ustanove, domovi za starije i nemo─çne, bolnice); restorani, hoteli, banje / lje─Źili┼íta, spa centri; sportske profesionalne i neprofesionalne organizacije; istra┼żiva─Źki instituti (vezani za prehrambenu i farmaceutsku industriju); javno-zdravstvene institucije; nadle┼żna ministarstva; centri za promovisanje specifi─Źnih na─Źina ishrane (vegetarijanstvo, makrobiotika, halal, ko┼íer i sl.).

Trendovi u prehrani

 • Pove─çanje populacije na svjetskom nivou uz istovremeno smanjenje plodnih obradivih povr┼íina
 • Problem pove─çanog bacanja hrane
 • Stalne promjene u obrascima ishrane i zdravstvene implikacije
 • Pove─çanje svijesti o zna─Źaju pravilne ishrane

Sve ve─çi broj stanovni┼ítva vodi ra─Źuna o svojoj ishrani pri ─Źemu tra┼że savjet / pomo─ç. ─îesto taj savjet pru┼żaju osobe neadekvatnog obrazovanja.

Organizacija studija

Uslovi za upis: 180 ECTS

Trajanje:         4 semestra ÔÇô 120 ECTS

Zvanje:           Magistar nutricionizma

Nosilac:          Centar za interdisciplinarne studije, Univerzitet u Sarajevu

Izvo─Ĺa─Źi:         Nastavnici sa nekoliko fakulteta iz razli─Źitih nau─Źnih disciplina

Cijena:            6.000 KM  (mogu─çe pla─çanje na rate)

Magistri nutricionizma su osposobljeni za odgovorno planiranje, organizovanje, kontrolu i vo─Ĺenje re┼żima ishrane, alternativnih i specijalnih oblika ishrane, prehrambeno obrazovanje i savjetovanje, za posebne zada─çe u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, pred┼íkolskim i ┼íkolskim ustanovama, studentskim domovima, vojnim kasarnama, domovima za osobe tre─çe ┼żivotne dobi, hotelima, banjama / lje─Źili┼ítima, fitness i spa centrima, te za istra┼żiva─Źki rad u oblasti ishrane.


PRIJAVA NA STUDIJ 

PRED-PRIJAVE za upis na program su otvorene, a zvani─Źni ONLINE UPIS ─ćE BITI NA platformi https://upis.unsa.ba/ od 31.08. do 07.10.2020. godine.

DOKUMENTI ZA UPIS 

Uz prijavu (zahtjev) za upis na studij, i online prijavu, kandidati/kinje prila┼żu:

 • Originalnu diplomu i dodatak diplomi (za studente koji su zavr┼íili Bolonjski studij) o prethodno zavr┼íenom studiju, odnosno nostrificirana diploma za kandidate/kinje koji/e prethodni studij nisu zavr┼íili/e u Bosni i Hercegovini (studenti/ce Univerziteta u Sarajevu koji su zavr┼íili/e prvi ciklus studija mogu, do izdavanja diplome i dodatka diplomi, predati uvjerenje o zavr┼íenom studiju ukoliko se promocija i dodjela diploma vr┼íi nakon zavr┼íetka roka predvi─Ĺenog za dostavljanje prijava za upis po ovom konkursu), ili ovjerena kopija originala diplome, dodatka diplomi ili nostrificirane diplome
 • Uvjerenje o polo┼żenim ispitima (original ili ovjerena kopija)
 • Dokument koji potvr─Ĺuje aktivno znanje engleskog jezika
 • Izvod iz mati─Źne knjige ro─Ĺenih
 • Uvjerenje o dr┼żavljanstvu
 • Druge dokumente relevantne za utvr─Ĺivanje broja bodova po kriterijima
 • CV (biografija) poslati na mail cis@cis.unsa.ba

Sve dodatne informacije o programu su dostupne ispod:

ELABORAT NUTRICIONIZAM 2017-18

Doc. Dr. Irzada Talji─ç o studiju Nutricionizma na UNSA u emisiji Studentski Impuls 45

Kontakt osoba: Maida Omanovi─ç  maida.omanovic@cis.unsa.ba