Dvodnevni trening_Istraživanje dječijih prava: etika i sudjelovanje djece

Centar za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Zdravko Grebo (CIS) u saradnji sa Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Beogradu otvara poziv za prijave na dvodnevni trening pod nazivom Istraživanje dječijih prava: etika i sudjelovanje djece koji će biti održan 28-29. 11. 2022. u prostorijama CIS-a (Zmaja od Bosne br. 8. UNSA Kampus). Trening je namijenjen akademskom osoblju kao i studenticama/studentima master i doktorskih studija Univerziteta u Sarajevu.

Tokom treninga bit će predstavljen uvod u dječija prava u jugoistočnoj Evropi, sa naglaskom na potencijalna istraživačka područja i teme, kao i urađena praktična obuka o uključivanju djece u istraživačke projekte uz poštivanje njihovih prava i primjenu istraživačke etike u cijelom procesu. Primarni cilj treninga je obučiti polaznike i polaznice o pravima djeteta te etici i metodologiji istraživanja u kojima sudjeluju djeca. Također, učesnici/-ce će kroz prikaz prava djeteta u obrazovanju steći vještine analize pravne norme i razvijanja alata za mjerenje ostvarenosti prava djeteta u obrazovanju, koje su primjenjive i na istraživanje drugih prava djeteta. Učešće u treningu je besplatno zahvaljujući podršci Globalnog kampusa ljudskih prava u Jugoistočnoj Evropi (GCSEE) i Save the Children North West Balkans. Trening vode prof. dr. Nevena Vučković Šahović, prof. dr. Nevenka Žegarac te prof. dr. Anita Burgund Isakov.

Pored treninga, 29.11. od 9-13 sati će biti održana i promocija istraživačkog izvještaja Gdje god idemo, čine nam zlo: Nasilje nad djecom izbjeglicama i migrantima koja putuju u Evropu balkanskom rutom (2022.) koji je razvijen u partnerstvu Save the Children North Western Balkans, Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu i istraživačica sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, uz finansijsku podršku Sexual Violence Research Iniciative.

Prijavu za trening možete izvršiti ispunjavanjem online prijavnog obrasca najkasnije do 20. 11. 2022. godine.

Okvirna agenda treninga:

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na email adresu:

nejira.pasic@gchumanrights.org