CIS intervju: doc dr. Irzada Taljić, voditeljica master programa Nutricionizam

Potreba za kvalitetnim, dobro školovanim, visoko stručnim djelatnicima iz naučne oblasti ishrane/nutricionizma je velika. Master studij “Nutricionizam“ predstavlja odgovor na potrebe društva za školovanjem stručnjaka koji su sve potrebniji i u Bosni i Hercegovini. U nastavku pročitajte intervju sa voditeljicom master studija “Nutricionizam“, doc. dr. Irzadom Taljić.

Koje su okolnosti dovele do pokretanja ovog studija?

Potreba za nutricionistima, edukovanim nutricionistima je velika u današnjici kad imamo mnoštvo novih prehrambenih/kozmetičkih/farmaceutskih proizvoda i samoprozvanih stručnjaka koji promoviraju određene režime ishrane i konzumaciju proizvoda kojima daju neka nadnaravna svojstva.

Koje su najvažnije kompetencije koje će studenti/ice dobiti?

Studenti će nakon završenog master studija biti osposobljeni za:

  • uočavanje problema uzrokovanih ishranom;
  • edukaciju stanovništva;
  • savjetovanje;
  • određivanje zdravstveno ispravne hrane;
  • planiranje, organizovanje, kontrolu i vođenje posebnih režima ishrane (redukcijske dijete, eliminacijske dijete, vegeterijanstvo, makrobiotika, sportisti, rekreativci…);
  • planiranje, organizovanje, kontrolu i vođenje kolektivne ishrane (predškolske ustanove, kasarne, škole, studentski domovi);
  • sprovođenje istraživanja unutar oblasti ishrane / nutricionizma.

 Na koji način je studij interdisciplinaran?

Nutricionizam kao nauka je interdisciplinarna nauka što zahtijeva uključenost stručnjaka iz više naučnih oblasti u čijoj realizaciji učestvuju nastavnici i saradnici sa različitih fakulteta Univerziteta u Sarajevu uz gostujuće profesore sa drugih univerziteta.

Ko su idealni polaznici/ce studija?

Idealni polaznici studija su osobe koje su završile osnovne studije vezano za hranu i zdravlje, što znači: prehrambeni tehnolozi, ljekari, zdravstveni djelatnici, biolozi, sportisti. Također, svi oni koji su usmjerili svoju karijeru u smjeru promovisanja pravilnog načina ishrane i života.

Kako će budući magistri primjenom stečenih znanja doprinijeti razvoju bh. društva?

Prisutna je uska povezanost nastavnog procesa sa naučno-istraživačkim projektima na fakultetu i drugim naučno-istraživačkim ustanovama. To omogućuje magistru neposredno uključivanje u rješavanje postavljenih ciljeva na određenom naučno-istraživačkom projektu, a samim tim i razvijanje sposobnosti za samostalni i kreativni rad na području istraživanja i razvoja.

Prijave za master studij “Nutricionizam“ mogu se izvršit ispunjavanjem online formulara i predajom dokumenata u Centru za interdisciplinarne studije (Kampus UNSA, Zmaja od Bosne 8) do 28. septembra 2018. godine.