CENTAR ZA INTERDISCIPLINARNE STUDIJE UGOSTIO STUDENTE SA UNIVERZITETA UDINE U ITALIJI

27. februara 2019. godine, Centar za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu (CIS) je ugostio grupu studenata prava sa Univerziteta Udine u Italiji, koji su stigli u pratnji profesorice Laure Montanari i nekoliko istraživača iz Italije. Njihova je posjeta organizirana pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini i Nj. E. Ambasadora Nicole Minasija. Studenti Evropskog regionalnog master programa iz demokratije i ljudskih prava (ERMA) su dočekali studente sa Univerziteta Udine i zajedno s njima prisustvovali ovom događaju.
Nj. E. ambasador Nicola Minasi obratio se okupljenima i poželio dobrodošlicu studentima iz Italije, iskoristivši ovu priliku da naglasi kako se Republika Italija zalaže za promoviranje sličnih aktivnosti i fokusira na mlade, obrazovanje i pomirenje. Ove godine je 18. generacija studenata iz regije jugoistočne Evrope, Evrope, pa i šire, upisala program ERMA. Republika Italija pruža potporu i finansijsku pomoć programu ERMA od njegovih početaka 2001.
Direktorica Centra za interdisciplinarne studije, prof. dr. Melika Husić-Mehmedović poželjela je dobrodošlicu studentima i predstavila im aktivnosti Centra, naglasivši njihovu interdisciplinarnost, kao i važnost međunarodne saradnje za razvoj edukativnih programa CIS-a. Zatim je mr. Mariana Hadžijusufović, koordinatorica programa ERMA, prezentirala prisutnima taj program i pozvala studente sa Univerziteta Udine, koji su trenutno studenti prvog ciklusa studija, da se prijave na ovaj program i na programe cjeloživotnog učenja koje organizira CIS, npr. međunarodne ljetne i zimske škole.
Glavni dio ovog događaja bio je posvećen video-predavanju dr. Vesne Teršelić iz udruge Documenta iz Zagreba. Predavanje je pripremljeno u sklopu programa ERMA, kao dio ogromnog, otvorenog online kursa koji organizira Globalni kampus ljudskih prava, pod nazivom “Memory Sites and Human Rights” (“Mjesta pamćenja i ljudska prava”), na temu sjećanja. Predavanje se bavilo idejom šta i kako pamtimo, uz poseban osvrt na teška kršenja ljudskih prava u prošlosti i kritičku analizu dominantnih narativa koji isključuju perspektive Drugih.
Nakon video predavanja, studenti su mogli izraziti svoje mišljenje i podijeliti iskustva na temu “Why and What We Remember?” (“Zašto se sjećamo i čega se sjećamo?”). Studenti su razgovarali o ulozi međunarodnih krivičnih sudova u procesu pomirenja, kao i ideji kolektivne odgovornosti društva. Studenti su se složili da međunarodni tribunali imaju važnu ulogu i da krivično gonjenje ratnih zločinaca jeste i mora biti integralni dio procesa pomirenja. Individualne priče su također važne, trebamo ih čuti i važno ih je dijeliti sa onima koji su jednom bili na suprotnim stranama u konfliktu. U zaključku je naglašeno koliko je važno utvrditi istinu i pamtiti sve žrtve ratova u ‘90-tim, a Nj. E. Nicola Minasi je pozvao studente da budu vođe u procesu pomirenja i podstiču pozitivne promjene u svojim društvima.