Otvorena međunarodna ljetna škola „Preispitivanje kulture tolerancije: Evropa, granice i migracije”

Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Univerzitet u Sarajevu i Univerzitet Milano Bikoka (University of Milano-Bicocca) organiziraju, po četvrti put, međunarodnu ljetnu školu „Rethinking the Culture of Tolerance“ – „Preispitivanje kulture tolerancije“. Tema kojom se ove godine bave polaznici škole jeste migracija, te je ovo izdanje škole nazvano „Europe, Borders and Migrations“ – „Evropa, granice i migracije“.

Škola je svečano otvorena  18. septembra s početkom u 9:00 sati na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i trajati će do 23. septembra 2017. godine. Predavanja se održavaju na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a u četvrtak 21. septembra od 9:00 sati domaćin tematske sesije “Prisilne migracije i povratci: Naslijeđe jugoslavenskih ratova: 1991-1999.” biti će Centar za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu.

Na tematskoj će sesiji govoriti Goran Marković (Univerzitet Istočno Sarajevo), Asim Mujkić (Univerzitet u Sarajevu), Dino Abazović (Univerzitet u Sarajevu), Mirjana Mavrak (Univerzitet u Sarajevu), Darko Djogo (Univerzitet Istočno Sarajevo), Zlatiborka Popov Momčinović (Univerzitet Istočno Sarajevo) uz uvod i moderaciju Tatjane Sekulić (Univerzitet Milano Bikoka ).