Prof. dr. Žarko Korać: Društveni stavovi i struktura ličnosti: iskustva tranzicije (Online predavanje sa diskusijom)

———————-Memorijalna predavanja prof. dr. Zdravko Grebo: drugo predavanje —————————-

Četvrtak 24. veljače/februara 2022. godine sa početkom u 14:00 sati; učešće Zoom-aplikacijom putem linka: https://zoom.us/j/7411385868 Meeting ID: 741 138 5868

Centar za javno pravo poziva na treće predavanje sa diskusijom iz serije memorijalnih predavanja posvećenih prof. dr. Zdravku Grebi. O temi „Društveni stavovi i struktura ličnosti: iskustva tranzicije“ govori psiholog i političar, prof. dr. Žarko Korać. Predavanje je organizirano u online formi. Učešće u online diskusiji i predavanju je slobodno.

O uvodničaru: Žarko Korać je bio profesor na odjeljenju za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i angažirani političar. Jedan je od osnivača i predsjednika Socijaldemokratske unije. Bio je na značajnim političkim funkcijama u Srbiji (zamjenik premijera u Vladi Srbije između 2001. i 2003, i nakratko premijer, 17-18. mart 2003., po ubistvu Zorana Đinđića) i poslanik u Skupštini Srbije u više saziva, a 2012. godine je biran za predsjednika Skupštine Srbije. Važi za rječitog sagovornika koji precizno opisuje socijalne i političke fenomene i ne bježi od jasnih formulacija koje ne podilaze publici i vladajućim ideologijama. Uz sve to su poznati su njegovi nastupi u obrazovnim emisijama i TV-serijama za djecu kao i mnogobrojni javni nastupi u kojima je izvrgavao kritici nacionalističke politike, autoritarni stil vladavine i politički primitivizam.

Rezime predavanja: Politička zbivanja u zemljama tranzicije nameću pitanja dominantnih ideologija i prateće autoritarne prakse kao i veze tipa ličnosti i političkih stavova koji se prihvataju? Pitanje je da li je autoritarna ideologija bila nametnuta spolja, ili je bila rezultat autentičnog izbora koji je podsticao specifičan razvoj ličnosti? Za razjasniti je, kako je nominalni komunistički internacionalizam kod velikog broja ljudi takvom brzinom zamenjen nacionalizmom i etničkim predrasudama? Da li postoji poseban tip autoritarne ličnosti koji priziva totalitarna društva i tek u njima funkcioniše u punom kapacitetu? Analiza mogućih odgovora zahtjeva razumijevanje ukupnih dominantnih socijalnih stavova i obrazaca porodičnog vaspitanja kao i načina na koji, tako formirana ličnost, može da prihvati demokratsku političku orijentaciju. Da li se zakonomjerno jedna autoritarna ideologija zamjenjuje drugom, izraženim nacionalizmom, etničkim predrasudama i konzervatizmom?

(Predavanja se održavaju uz pomoć Fonda otvoreno društvo BiH)