Florence Hartmann o ulozi medija u sukobima u BiH i svijetu

SARAJEVO, 31. 3. 2022. ÔÇô Doktoranti Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu na predavanju su ugostili Florence Hartmann i razgovarali s njom o globalnim sukobima, ulozi medija u kreiranju i smirivanju sukoba, ali i o utjecaju lokalnih i globalnih pitanja na stabilnost i sigurnost u Bosni i Hercegovini.

Tokom gostovanja na doktorskom programu Globalne studije, Hartmann je govorila o ulozi novinara u kreiranju konflikta i izgradnji mira, kroz doga─Ĺaje i sukobe od ÔÇÖ90-ih do danas. Osvrnula se na rad Ha┼íkog tribunala, kao i na svoju ulogu u analizi i istra┼żivanju spoljnih utjecaja na pristrasnost rada Tribunala. Na pitanja doktoranata o aktuelnim de┼íavanjima i u kojoj mjeri oni ugro┼żavaju sigurnost u BiH, Hartmann je izrazila svoju zabrinutost, rekav┼íi: ÔÇ×U Bosni i Hercegovini rat nije dobio kona─Źan i trajni epilog. Dejton je dao Bosni i Hercegovini stabilnost, ali je istovremeno dao Republici Srpskoj nadu. Trenutno destabilizaciju u BiH ─Źine interni faktori, poput usijane politi─Źke retorike o secesiji, a dodatno je uslo┼żnjavaju eksterni faktori, obzirom da je jasan interes Rusije za Isto─Źnu Evropu.ÔÇť

Ovim gostovanjima nastavljamo niz ekspertnih predavanja u okviru predmeta Globalna pravda na doktorskom programu Globalne studije. Doktoranti ovog presti┼żnog programa imaju priliku da sa doma─çim i me─Ĺunarodnim ekspertima prodiskutuju klju─Źna pitanja i dileme sa kojim je suo─Źeno globalno dru┼ítvo, i da razumiju kako se to odra┼żava na lokalna pitanja i kretanja. Cilj ovog interdisciplinarnog doktorskog programa je poticati kriti─Źko razmi┼íljanje kod doktoranata, te osigurati preduvjete za uspje┼ían i odgovoran nau─Źni rad u skladu s najvi┼íim nau─Źnim, metodolo┼íkim i eti─Źkim standardima.

Podsje─çamo, Florence Hartmann je spisateljica i novinarka koja je izvje┼ítavala za francuski Le Monde sa bosanskohercegova─Źkih rati┼íta, a karijeru je nastavila kao glasnogovornica Me─Ĺunarodnog tribunala za biv┼íu Jugoslaviju i Ruandu, te kao savjetnica glavne tu┼żiteljice Karle del Ponte. Hartmann je autorica vi┼íe knjiga baziranih na de┼íavanja na Balkanu, a samo neke od njih su: Milo┼íevi─ç, dijagonala lu─Ĺaka (1999); Mir i kazna (2007); Krv realpolitike, afera Srebrenica (2015).

@Centar za interdisciplinarne studije

#Globalne studije

033 668 685