ERMA

Evropski regionalni Master demokratije i ljudskih prava zajedni─Źki organiziraju Univerzitet u Sarajevu i Univerzitet u Bolonji u suradnji sa partnerskim Univerzitetima. On je najzna─Źajnija aktivnost Globalnog kampusa Jugoisto─Źne Evrope, jednog od 7 programa Globalnog Kampusa za ljudska prava. Finansiraju ga Evropska Unija i Agencija za razvojnu suradnju Republike Italije, uz podr┼íku Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini. Godi┼ínje oko 30+ mladih ljudi iz cijele jugoisto─Źne Evrope i Zapadne Evrope ali i ┼íire, sti─Źe diplomu  ovog internacionalnog master studija.

ERMA program namijenjen je studentima i studenticama koji ┼żele kombinovati prakti─Źno iskustvo u polju ljudskih prava sa akademskim studijima. S obzirom na to da ljudska prava moraju biti promatrana kroz najmanje nekoliko studijskih polja, od prava i politi─Źkih nauka, sociologije, filozofije i dru┼ítvenih nauka uop┼íte, program je usvojio interdisciplinaran pristup.

Program poti─Źe razvoj i zapo┼íljavanje mladih generacija slu┼żbenika/ca za upravljanje dr┼żavom, me─Ĺunarodnim i nevladinim organizacijama, aktiviste/ice u oblasti ljudskih prava, akademske radnike/ice i istra┼żiva─Źe/ice za sveu─Źili┼íta i istra┼żiva─Źke institute u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj,  Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori, kao i zemljama Evropske Unije, ostatka Europe i svijeta.

Master program Demokratija i ljudska prava u jugoisto─Źnoj Evropi je jednogodi┼ínji interdisciplinarni program koji se izvodi tokom dva semestra/ tri dijela.  Kurikulum se sastoji od 6 predmeta, koji uklju─Źuju predavanja, seminare i konsultacije sa tutorima, 3 kratka izborna seminara i dva studijska putovanja u Sarajevu,  sta┼żiranja u BiH i ┼íirom Jugoisto─Źne Evrope te izrade zavr┼ínog rada uz poha─Ĺanje kratkih seminara na Univerzitetu u Bolonji te i odbrane zavr┼ínog rada na sve─Źanoj ceremoniji na Univerzitetu u Sarajevu. Studij nosi 60 ECTS bodova i mo┼że se studirati samo u statusu redovnog studenta/ studentice. Na program se mogu prijaviti kandidati i kandidatkinje koje imaju zavr┼íen studij u oblasti dru┼ítvenih i humanisti─Źkih nauka od minimalno 240 ECTS bodova u trajanju od 4 ili 5 godina (3+2) uz prilaganje odgovaraju─çeg certifikaa o poznavanju engleskog jezika.

U─Źe┼í─çe Bosne i Hercegovine u ovom programu jasno pokazuje opredijeljenost BiH za put evropskih integracija. Stoga je nastavak ┼íkolovanja budu─çih stru─Źnjaka iz oblasti ljudskih prava i demokratije u jugoisto─Źnoj Europi od neprocjenjive va┼żnosti. Tako─Ĺer, ovaj Program je va┼żan za daljnju internacionalizaciju Univerziteta u Sarajevu i ┼íirenje me─Ĺunarodne suradnje u polju visokog obrazovanja.

PROGRAM NUDI DINAMI─îNO, ME─ÉUNARODNO OKRU┼ŻENJE I ISKUSTVO, IZVRSNA PREDAVANJA, MOBILNOST I PLA─ćENU PRAKSU NAJBOLJIM KANDIDATIMA I KANDIDATKINJAMA IZ BiH, REGIONA, EVROPSKE UNIJE I ┼áIRE, UZ OSIGURANU FINANCIJSKU PODR┼áKU TOKOM STUDIRANJA, ZAHVALJUJU─ćI DONATORIMA I PARTNERSKOJ MRE┼ŻI UNIVERZITETA, INSTITUCIJA I ORGANIZACIJA SA KOJIMA SURA─ÉUJEMO VE─ć DVIJE DECENIJE.

OVIM PUTEM POZIVAMO SVE ZAINTERESIRANE DA SE PRIJAVE DO 20. SEPTEMBRA I ISKORISTE PRILIKU DA ISKUSE NEPONOVLJIVO ISKUSTVO OVOG INTERDISCIPLINARNOG MA PROGRAMA KOJI SPAJA MLADE LJUDE IZ REGIONA I OSTATKA SVIJETA SA CILJEM PROMOCIJE DEMOKRATIJE I LJUDSKIH PRAVA. 

PRIDRU┼ŻITE NAM SE!


Poziv za prijave za 20. generaciju je otvoren do 20. septembra 2020. godine. 

1. PREUZMITE POZIV ZA PRIJAVE 2020-21

2. PREUZMITE APLIKACIJSKI FORMULAR


KONTAKTIRAJTE NAS

info@erma-programme.eu


PRATITE NAŠ RAD

Facebook | Instagram |Academia Edu | Flickr